<  

Statue King Leopold I - Sight

Statue King Leopold IStatue King Leopold I

De eerste koning van België kwam per boot van Engeland en kwam aan in Calais. Vanuit Calais werd hij met de koets naar De Panne gebracht, waarna hij in Veurne een maaltijd kreeg. Via Oostende, Brugge en Gent trok hij naar Laken. Op 21 juli legde hij op het Koningsplein in Brussel de eed af.

Opschrift: "Leopold de Eerste Koning van België is hier op de 17e dag van de maand juli anno 1831 binnengekomen op Belgische grond en plechtig ontvangen."
Opschrift in het Latijn: "Hic Leopoldus primus Belgarum rex XVIIa die mensis Julii Ao MDCCCXXXI terram belgicam ingressus est et solemniter receptus."

Het Leopold I-monument is naar een ontwerp van de architect Victor Martiny en werd opgericht door het 'Nationaal Comité van het Monument Leopold I te de Panne' waarvan luitenant-generaal Nyssens, voorzitter was. Op 5 oktober 1958 huldigde burgemeester Gevaert in aanwezigheid van koning Boudewijn en eerste miniter Gaston Eyskens het monument in.

Kunstenaar: René Cliquet (1899, Brussel - 1977, Brussel)
Materialen: Belgische hardsteen & brons.

Furthermore Statue King Leopold I is near the following sights: LAZEF Strandzeilen (±350 m), The Scharbiellie culture house (±850 m) & Nature reserve De Westhoek (±1,5 km).

For information:
Zeedijk, De Panne

Location